Personaje mitologice românesti

Varcolac

11 Comments (+add yours?)

 1. alinteodorivan
  Jun 29, 2011 @ 14:00:24

  sa fiu primul care comenteaza.
  Lupul este un personaj si un simbol popular foarte important,
  in folclorul romanesc. reprezentantul anotimpului rece si al noptii, considerat un animal aflat la granita dintre bine si rau, lupul era cel care conducea spiritele in lumea de apoi.
  Imaginea lui apare in calendarul popular personificata, apoi crestinizata (Filipii si Sampetru).

  corectati-ma

  Reply

  • kya
   Dec 07, 2011 @ 18:41:42

   Tb facuta o postare despre lupul alb……se pare ca pt. a proteja aceste meleaguri Zamolxe s-ar fi transformat intr-un lup alb…;)

   Reply

   • alinteodorivan
    Dec 08, 2011 @ 00:00:09

    va rog:)

  • kya
   Dec 08, 2011 @ 12:22:38

   Candva, in vremuri uitate, un preot al lui Zamolxis cutreiera fara ragaz taramurile Daciei pentru a-i ajuta pe cei care aveau nevoie, pentru a transmite geto-dacilor ca Marele Zeu veghea asupra lor. Spre deosebire de toti ceilalti, fara a fi in varsta, avea parul si barba albe ca neaua iar credinta, curajul si darzenia sa erau cunoscute nu numai de oameni si de Zalmoxis insusi ci si de fiare. Zeul, dandu-si seama de valoarea slujitorului sau, il opreste la el, in munti pentru a il servi de aproape. Departe de oameni, preotul continua sa slujeasca cu aceeasi determinare ca si inainte. In scurt timp, fiarele Daciei au ajuns sa asculte de el si sa il considere conducatorul lor. Cel mai mult il indrageau lupii, caci acestia erau singurii fara conducator, numai foamea tinandu-i in haita.

   Dupa un timp, Zalmoxis vorbeste cu preotul sau si decide ca a venit timpul ca acesta sa il slujeasca in alt chip, astfel, il transforma in animal. Insa nu in orice animal, ci in cea mai temuta si mai respectata fiara a Daciei, intr-un Lup Alb, mare si puternic cat un urs, dandu-i menirea sa adune toti lupii din codri intru apararea taramului. Astfel, de cate ori dacii erau in primejdie, lupii le veneau in ajutor, era de ajuns doar sa se auda urletul Marelui Lup Alb si de oriunde ar fi fost, lupii sareau sa ii apere pe cei care le devenisera frati. Lupul Alb insa, era si judecator, pedepsind lasii si tradatorii.
   Intr-o zi insa, Zeul il cheama din nou pe slujitorul sau la el, de aceasta data pentru a-i da posibilitatea sa aleaga, pentru ultima oara daca vrea sa ramana lup sau sa redevina om. Cu toata mahnirea pe care o poarta in suflet, stiind ce vremuri vor urma, decide sa ramana alaturi de Zeul sau, sperand ca astfel sa slujeasca mai cu folos tinutul si poporul sau.
   Cu toata vigilenta geto-dacilor, a lupilor si a Marelui Lup Alb, romanii reusesc sa se infiltreze in randurile lor si, in apropiere de marea invazie, sadesc in sufletele unor lasi samananta neincrederii fata de Marele Zeu. Astfel, unii daci incep sa se teama ca Zeul nu le va fi alaturi in marea batalie iar tradatorii cuprinsi de frica incep sa omoare toti lupii ce le ieseau in cale in speranta ca unul din acestia va fi Marele Lup Alb al carui cap il vor putea oferi romanilor in schimbul vietii lor. Lupii, cati au mai scapat fug in inima muntilor spre a nu mai reveni niciodata in ajutorul fratilor ce ii tradasera. Lupul Alb si Zalmoxis se retrag in Muntele Sacru de unde vor privi cu durere in inimi cum geto-dacii vor fi infranti de romani din cauza tradarii.

   Legendele atribuite geto-dacilor, in general, nu sunt foarte complexe in ceea ce priveste intriga, insa felul cum s-au propagat si cum au fost pastrate, continutul lor plin de simboluri, insemnatatea ascunsa pe care o poarta, fac sa fie printre cele mai interesante legende ale lumii.

   Stindardul geto-dacilor, balaurul cu cap de lup este unic in lume. Lupii apar ca simbol pe multe obiecte descoperite de arheologi pe tot cuprinsul tarii si in vecinatati. De asemenea, lupii sunt considerati de unii cercetatori ca fiind simbolul sanctuarelor dacice.

   Simbolul lupului ca aparator al acestor pamanturi nu se opreste numai la perioada geto-dacilor. In alte legende in marea lor majoritate demonstrate de catre istorici, Sfantul Andrei a fost trimis sa propovaduiasca in “taramurile lupilor“ si a fost vegheat pe tot parcursul sau inspre sanctuarele dacice de catre Marele Lup Alb. De asemenea, una din versiunile cu privire la originea numelui dacilor ia in considerare originea in cuvantul daoi – provenit dintr-un dialect al limbii trace, semnificand lup. Aceasta atribuire este dupa alti autori legata si de rolul dacilor ca Protectori ai Centrului Spiritual al Lumii.
   ( informatii preluate de pe http://www.produsin.ro/traditii/legenda-marelui-lup-alb/)

   Reply

   • alinteodorivan
    Dec 08, 2011 @ 16:27:36

    nice work:)

 2. alinteodorivan
  Jul 26, 2011 @ 11:37:21

  Reply

 3. B
  Aug 16, 2011 @ 17:44:41

  Calusarii rit mit si desacralizare, foarte interesant eseul dar prea lung sa-l copiez aici.
  http://mindporn.org/varia-et-curiosa/calusarii-rit-mit-si-desacralizare/

  Reply

 4. alinteodorivan
  Aug 16, 2011 @ 20:12:46

  foarte bun! acelasi ion ghinoiu-respect :)

  Reply

 5. kya
  Dec 07, 2011 @ 18:39:55

  Ielele sunt făpturi feminine supranaturale din mitologia românească, foarte răspândite în superstiții, cărora nu li se poate stabili însă un profil precis, din cauza inconsecvenței folclorului; totuși, forma mitologică preferată este a unor fecioare zănatice, cu mare forță de seducție și cu puteri magice, cumulând atributele Nimfelor, Naiadelor, Driadelor, întrucâtva și a Sirenelor. Se sugerează ca ar fi posibil ca in trecut sa fi fost preotesele unei zeități dacice.
  (text preluat partial de pe Wikipedia)

  Reply

 6. alinteodorivan
  Dec 07, 2011 @ 23:57:23

  “Ielele sunt făpturi…” care mai poarta si numele de Dragele, Frumoasele, Dansele, Fetele. Numele de “Iele, Iea” vine chiar de la pronumele personal, pers a III-a sg EA, dat din popor…

  Reply

  • kya
   Dec 08, 2011 @ 12:23:38

   Preferatele m,ele sunt Sanzienele sau Dragaicele- sa stiti ca Buruiana nu are nici o treaba cu Sanziana!!!

   Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: